06 30 38 74 03 info@hspchristen.nl

We denken wat af op een dag. Wat moeten we doen vandaag? Wat wil ik veranderen? Hoe zal dat gaan? Waarom heb ik dat? En ga zo maar door… Het is bewezen dat ca. 90% van onze gedachtes, kritische gedachtes zijn naar onszelf. Dat is nogal wat! We zijn dus het grootste gedeelte van de dag met negatieve gedachtes bezig, zonder dat het iets oplost. Negatief denken heeft een groot effect op onze energieniveau. Stel je eens voor dat iemand anders ons de hele dag zou bekritiseren, nou dan zouden we die persoon wel wat aan willen doen. Je zou dan zo snel mogelijk bij die persoon uit de buurt willen gaan. Toch werkt dat bij onszelf schijnbaar anders, want dat pikken we wél! Het is daarom goed om eens de aandacht te besteden aan de gedachtes die je hebt. Positief denken heeft alleen maar voordelen. Je energie stroomt minder snel je lichaam uit, je bent opgewekter, je stelt doelen die wél werken, etc. 

Hoe gaat het op dit moment met je? Is je denken in balans? Merk je dat je energie krijgt van je gedachtes? Zo niet, welke gedachtes maken dat je jezelf zo voelt? Schrijf eens op papier welke negatieve gedachtes er steeds bij je terugkomen en onderzoek eens waar dat door komt. Veelal heeft het te maken met je gedragingen. Doe je wel écht wat je wil of laat je anderen bepalen wat jij doet? 

Door liefdevol en kritisch naar je eigen gedachtes te luisteren kan je deze positief beïnvloeden. Zorg dat je doelbewuste gedachtes creëert en zorg dat je gedachtes in 1 lijn komen met je wenselijke gedrag. Uiteraard zijn er dingen in het leven waar je je zorgen over maakt en dat mag. Het is wel goed om dan bij jezelf te onderzoeken of je invloed hebt op de gedachtes waar jij je zorgen over maakt. Je kan jezelf afvragen; ‘wat leveren deze piekergedachtes mij op?’ of; ‘verandert de situatie als ik blijf piekeren?’. Je zal zien dat er dan toch al wat (korte) momenten komen dat je er minder last van hebt. Meeleven of meelijden is hiervan een goed voorbeeld. 

Ga hier aankomende tijd mee aan de slag en je zal ondervinden dat je echt zelf meer positiviteit uit het leven kan halen door minder kritisch naar jezelf (en wellicht naar de ander) te zijn in je denken.