06 30 38 74 03 info@hspchristen.nl

 Veel overtuigingen ontstaan tijdens de jeugd. Je ouders hebben hier grote invloed in gehad. Hoe de mensen vroeger in jouw omgeving dachten, bepaald voor een groot deel hoe jij nu denkt! Nu is het prima als je overtuigingen aansluiten bij wat je wilt in het leven. Dan staan de overtuigingen je niet in de weg. Als jou overtuigingen later passen in de overtuigingen van je partner, krijg je hier ook geen last van. Als dit later niet aansluit bij je eigen proces en bij het delen met andere mensen, dan kan je hier knap last van krijgen.

Overtuigingen zijn lastig te herkennen. Het is een deel van je leven geworden dus wordt het als normaal gezien. Je reageert automatisch vanuit de overtuiging. Je hoort vaak van mensen dat ze zeggen; ‘Zo ben ik nu eenmaal’ of ‘Mannen zijn allemaal hetzelfde’. Dat is dan een diepgewortelde overtuiging geworden. Als andere mensen om je heen hele andere overtuigingen hebben zal je merken dat jou waarheid helemaal niet dé waarheid hoeft te zijn.

Door je eigen overtuigingen onder de loep te nemen en te onderzoeken hoe dit voor anderen werkt, zal je zien dat dit meer innerlijke rust geeft. Je staat daarnaast veel meer open voor jezelf en anderen waardoor je emoties minder zullen schommelen. Dit heeft wel tijd nodig want een overtuiging laat zich niet zomaar ‘wegsturen’. Je kunt verborgen overtuigingen naar boven halen door te kijken hoe je doet in lastige situaties, waar je anders reageert dan je diep in je hart zou willen. Op die manier zal je merken dat je meer van binnenuit gaat leven zodat de wereld om je heen je minder kan beïnvloeden.

Voorbeeld: Iedereen moet mij aardig vinden.

Goedkeuring van anderen mensen is belangrijk voor mij! Je laat je leiden door wat anderen van je denken. Kritiek maakt je onzeker. Je probeert iedereen te vriend te houden door please-gedrag. Je kunt jezelf geen slechte dag of een slecht humeur toestaan. Herken je dit? Dan kan het helpen om je overtuiging om te vormen naar: “Ik kan beter mezelf respecteren dan afhankelijk te zijn van het respect van anderen”. Of: Ik ben een waardevol mens en ik mag er zijn”.

Onderzoek nu voor jezelf eens op de manier zoals hierboven is beschreven, hoe je jezelf meer innerlijke rust kan geven. Schrijf het eens op papier zodat het zichtbaar wordt. Neem je tijd om het eigen te maken en gun jezelf de aandacht die je verdient!